Altınay
Altınay Robot Teknolojileri 1991 yılında, KOSGEB ile İTÜ arasında yapılan bir protokol ile İTÜ Maslak kampüsünde İTÜ-TEKMER’de Türkiye‘nin ilk Teknokent firması olarak kuruldu ve KOSGEB’in desteklediği ilk firma olarak kayıtlara geçti. 1996 yılında Dünya Robot Federasyonu (International Federation of Robotics, IFR) tarafından Avrupa’nın 28 robot üreticisinden biri olarak kabul edildi. Yine 1999 yılında Altınay Robot Teknolojileri, San. ve Tic. Bakanlığı sanayi siciline Türkiye’nin ilk robot üreticisi olarak geçti.
Altınay Robot Teknolojileri, ilerleyen yıllarda bilgi ve yeteneğini robotlu endüstriyel uygulamalar üzerine yoğunlaştırarak üretim teknolojilerinde uzmanlaşmıştır. Robota dayalı esnek otomasyon sistemlerinde Türkiye’nin en önemli çözüm sağlayıcı şirketi olmuştur. Standart hücre çözümlerinden otomotiv endüstrisinin ihtiyaç duyduğu en karmaşık yapıdaki üretim hatlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir.
Otomotiv ana sanayisine girdiği 2000’li yılların başlarında 30 kişiyle başladığı yolculuğuna bugün Türkiye ve Almanya‘da yerleşik 3 merkezde, içinde akademisyenlerin de yer aldığı 200’e yakın kadrosuyla sürekli büyüyerek devam etmektedir. Gerek tasarım gerekse otomasyon ve robot disiplinlerinde tecrübeli kadrosunun yanı sıra günün gereklerine uygun mühendislik araçlarıyla müşterilerine uygun, hızlı ve kaliteli çözümler sunmaktadır.
Altınay Robot Teknolojileri, bu süre zarfında 100‘den fazla müşterisine 400‘den fazla anahtar teslimi robotlu üretim hat projesi gerçekleştirdi. Kurumumuz, otomotiv ana sanayi ve yan sanayilerinde gövde üretim hatları, araç montaj sistemleri, kaynak sistemleri, özel robotlu prosesler, transfer ve depolama çözümleri, robotlu pres ve boya projeleri olmak üzere çok geniş yelpazede hizmet vermeyi sürdürmektedir. Hem Türkiye‘deki fabrikalarda hem de Rusya ve Almanya başta olmak üzere Romanya, Slovenya, Fas, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde tasarım aşamasından kurulum sonrası proje sahasında parça üretimine kadarki süreci kapsayan anahtar teslim projeler gerçekleştirmektedir. Bugün dünyada binek ve ticari amaçlı 2,5 milyondan fazla araç, Altınay Robot Teknolojileri‘nin projelendirdiği üretim hatlarında üretilmektedir. Altınay, bu ülkelerde gerçekleştirdiği projelerle 40 m€ ihracat rakamlarına erişmeyi hedeflemektedir.
Önümüzdeki yıllarda Endüstri 4.0‘ın etkinliğini daha da hissettirmesiyle birlikte özellikle otomotiv endüstrisinde robot ve robota dayalı projeler artacak, yeni gereksinimlere yeni teknolojiler ve farklı çözümlerle cevap verilecektir. Montaj işlemlerinde işbirlikçi robotların insanlarla birlikte kullanımının yaygınlaşması, makina öğrenmesine daha güçlü algoritmalarla daha fazla noktada ihtiyaç duyulması, elektrikli araçlarla birlikte değişim gösteren tasarımlar ve buna bağlı farklı üretim metotları, daha fazla otonom ve birbirine daha fazla bağlı sistem gereksinimleri, Altınay’ın faaliyet gösterdiği üretim teknolojilerini de doğrudan etkileyecektir.
Bu nedenle, oluşan yeni teknolojiler ve akıllı üretim sistemlerinde rekabette üst sıralarda olabilmek için Altınay; odağını “gelecek sistemleri”ne yönlendirerek 2018 yılı içinde Ar-Ge Merkezini kurmuştur. 90‘lı yıllardan beri endüstriyel robot alanına odakladığı Ar-Ge çalışmalarını, yakın gelecekte akıllı üretim sistemleri alanına yoğunlaştırmak ve sektöre katkı sağlamak istemektedir.